Vinden

Go down

Vinden

Post  Hogge on Thu Apr 23, 2009 10:27 am

Den gamla tutorialtråden var full av pussel som inte skulle vara med, så vi har bestämt oss för att börja på blankt papper. Här kommer alla pussel som är bekräftade att de ska vara med finnas.

Lista på pussel:
1. Råttfällan och klossväggen
2. Boktunneln
3. Bordsfläkten
Milenka räddas
4. Klosslabyrinten
5. Linjalen och vågen
Irena räddas
6. Vågen, lådan och tärningen
7. Lådlabyrinten
8. Lådtornet
Irta räddas
9. Tobias labyrint
10. Förbi tavlan till Baba Yagas hus
11. Baba Yagas hus
Vera räddas


Senast uppdaterat: 23/4 16:00


Last edited by Hogge on Thu Apr 23, 2009 5:00 pm; edited 1 time in total
Hogge
Hogge
Admin

Posts : 121
Join date : 2009-03-10
Age : 31

View user profile http://babushka.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Vinden

Post  Hogge on Thu Apr 23, 2009 4:45 pm

Slänger upp de pussel som vi verkar vilja ha med som de är i nuvarande skick. Då jag snart ska dra kommer det säkert finnas fel här, dessa tänker jag rätta till senare!


Klossväggen:
En vägg av klossar blockerar din väg.

Klossen i mitten längst ner har ett snöra knutet runt sig, som hänger ner. Bredvid finns en råttfälla. Du knyter snöret i råttfällan, tar ett tungt objekt (tärning) och sätter i ditt inventory. Därefter ställer du dig på råttfällan för att trigga den. Vips så sliter råttfällan iväg klossen.


Boktunneln:
Nadezhda befinner sig på golvet framför byrån. Intill väggen finns en massa lådor och böcker staplade.För att ta sig upp på byrån måste Nadezhda gå igenom en trång tunnel skapad av staplade böcker. I tunneln finns en viktkänslig knapp som trycks ner om Nadezhda bär på tärningen. Trycks knappen ner stängs en port vid tunnelns slut och spelaren kommer i nte vidare. Spelaren kan inte heller hoppa över knappen för taket är för lågt. Enda sättet är att lämna tärningen bakom sig. Bakom tunneln finns en trappa upp, bestående av en bokstapel och en låda. Spelaren kan hoppa sig hela vägen upp till byrån.

Den ruttna hyllan:
Hyllan svänger i slutet, och i samband med svängen är träet ruttet, fuktigt och halt. Detta innebär att Babushkan glider av om den gör över de ruttna delarna. Babushkan måste sätta på fläkten som finns en bit bort på motsatt sida för att kunna stanna. Detta görs genom att sätta i kontakten längre bort.The klosslabyrint of doom:Som illustreras så kan bara Milenka gå in i labyrinten till en början. Hon går och trycker på knappen som är rödmarkerad, varpå klossen med samma färg försvinner "magiskt". (Denna lösning känns enklare än att använda dörrar.) Det är inte bestämt huruvida knapparna och klossarna ska vara färgkodade i spelet, känns som att det blir en testningfråga hur många ledtrådar vi behöver ge spelaren för att pusslet ska bli lagom svårt.)
Anyway, händelseförloppet härifrån består i att de båda babushkorna öppnar dörrar åt varandra så att de kommer längre och längre in i labyrinten, ända tills att två klossar behöver tas bort för att Nadezhda ska komma förbi. Dels kräver knappen på Nadezhdas sida att hon bär en tärning i sig, och dessutom måste Milenka stå på knappen på hennes sida samtidigt som Nadezhda ställer sig på sin knapp för att de båda klossarna ska försvinna.
När spelaren löst detta står Nadezhda inför ännu ett klosshinder. Milenka kan få bort klossen genom att gå längre fram i labyrinten, hoppa över en låg kloss och trycka på en knapp.
Nu är de båda babushkorna förenade igen och kan tillsammans stå på den blåa knappen för att få bort klossarna i labyrintens slut och komma ut på andra sidan. Milenka kan komma över klossväggen genom att vara inuti Nadezhda.

Kan finnas "buggar" i detta pussel jag inte kommit på än. Please, do report them.


Okej, här är pusslet till när man hittar Irena:Man hoppar först upp med Milenka på klossen och sedan till vågskålen nära soffan. Det är för långt att hoppa upp till soffan därifrån, och sedan rör sig vågskålen såklart nedåt också. Med Nadezhda och tärningen hoppar men uppför klosstrappan till toppen av en stående bok, och därifrån måste man försiktigt balansera längs en linjal till en annan stående bok. Därifrån måste man hoppa ned på den andra vågskålen för att hissa upp Milenka högt nog för att hon skall kunna hoppa till soffan.
Här kommer en beskrivning av en pusselidé som involverar Milenka, Nadezhda och Irena och vars avklarande resulterar i hittandet av en till tärning, likadan som den man redan har.

Pusslet kräver lådor, en våg, två tärningar och två knappar med tillhörande dörrar.

Labyrint:Mål: Att öppna dörren på lådan genom att trycka ner knappen ovanpå lådan. Knappen kräver den sammanlagda tyngden av Irena + tärning. Spelaren måste få upp henne och tärningen på lådan, men med tärningen i sig är hon för tung för att kunna hissas upp, så spelaren måste hissa upp henne först och tärningen sen. När knappen tryckts ner öppnas dörren och Nadezhda och Milenka kan gå in. Det är dock bara Nadezhda som kan hoppa över hindret inne i lådan och ta tärningen på andra sidan. När hon gjort detta är hon fast: hon är för tung för att hoppa tillbaka med tärningen i sig och dörr nr. 2 är stängd. Spelaren måste nu använda Milenka och Irena för att släppa ut Nadezhda och tärningen. Detta beskrivs i bild nr. 2.

Händelseförlopp

1. Irena ställer sig på vågskålen närmast lådan.
2. Nadezhda + Milenka hoppar upp på lådorna och hoppar ner på den andra vågskålen. Irena hissas upp och kan gå upp på lådan.
3. Nadezhda placerar tärningen på vågskålen närmast lådan.
4. Nadezhda + Milenka hoppar upp på lådorna och hoppar ner på den andra vågskålen. Tärningen hissas upp så att Irena kan plocka upp den.
5. Irena ställer sig på knappen. Dörren nedan öppnas.
6. Nadezhda går in i lådan och hoppar över hindret, (kan vara t.ex. en bok), plockar upp tärningen.7. Irena hoppar upp på alla lådorna och hoppar ner på rätt ställe där knappen till dörr nr. 2 finns. Stället kan scoutas fram först av Milenka som är liten nog att ta sig in under lådorna och hitta knappen men inte tung nog att trycka ner den. Knapp nr. 2 kräver Irena + tärning.
8. Irena trycker ner knappen. Dörr nr. 2 öppnas och Nadezhda och tärningen är fri.
9. Irena kan ta sig ut från lådlabyrinten genom att hoppa över en av lådorna i ytterkanten som är låg nog.[/

Hissar som dissar:
Då man väl fått den tredje Babushkan stöter man på ett torn av leksaker och skräp. Man märker att tornet har flera olika våningar och hissar. Hissarna aktiveras av knappar. Eftersom att hissarna inte tål så mycket vikt får de två mindre Babushkorna åka hiss medan den tyngre får vara klar. På andra hissen finns en hiss till och ytterligare en knapp. Den andra hissen har ingen viktbegränsning. Ännu en Babushka får lämnas kvar. Längst uppe finns ännu en hiss, denna går ner istället för uppåt. Knappen som aktiverar denna hissen har istället en viktbegränsning. Hissen går ner till marken, och kan hämta upp den tyngre Babushkan. Den andra Babushkan, som är fast på mellanvåningen kan då hoppa ner till marken och själv bli hämtad. Där uppe finns en studsmatta. Milenka måste hoppa i denna för att komma längst upp i tornet, där det finns en knapp som öppnar en dörr.


Här kommer en uppgradering till Baba Yagas pussel, som är mer anpassad efter de nya pusselmomenten. Tankar och åsikter uppskattas, inte minst från programmerare.

Baba Yagas pussel - Förslag 2.0En mortel befinner sig på stugans tomt, vid det blålila gräset. Intill den befinner sig den tillhörande pistillen och skräpar, precis som om någon har knuffat ur den ur skålen. Inuti skålen finns det två tärningar, en av trä och en av metall. Skålens utformning kan vara fyrkantig för enkelhetens skull, för att placera ut bounding boxes.

Irta kan inte plocka upp metalltärningen för att sedan hissas upp på Svamptaket, då hon blir för tung även om de övriga samlas tillsammans och försöker dominera vikten. Även om någon av dem har plockar upp trätärningen.

Vågen kommer att befinna sig i en sådan position att man inte kan hissa upp tärningen.
Därför måste Nadezhda plocka upp metalltärningen och ställa sig på vågen och sedan hoppa upp på taket. Tyvärr är Nadezhda inte tillräckligt stark att motstå vindens mäktiga kraft uppe på Svamphatten(från det öppna fönstret). Därför måste spelaren lämna kvar tärningen innan hon blåser ner (tärningen blåser inte ner då den är liten och tung).

Efteråt är det naturligt att hissa upp Irta igen för att plocka upp tärningen och försöka hoppa på roten för att kväva svampen från dess näring – men så enkelt är det inte. Hon behöver mer vikt än så. Alltså kommer spelaren att behöva återupprepa det föregående steget för att få upp metalltärningen igen på taket, samt tillfoga ytterligare vikt i nästa steg.

Kruxet ligger i att få upp ännu en Babushka, beroende på dess storlek, för att förena sig med Irta och på så sätt skapa rätt mängd av vikt. Det finns två lösningar till problemet:

    1. Man ställer Nadezhda tillsammans med trätärningen på vågen mot huset. Milenka och Irena ställer sig på andra sidan för att väga upp Nadezhda + trätärningen. På så sätt kan Nadezhda förena sig med Irta innan hon blåser av från taket.
    2. Man placerar istället Irena utan trätärningen på vågplattform mot huset. Därefter ska man sätta Milenka och Nadezhda (med trätärningen i sig) på andra sidan vågen för att dominera vikten och hissa upp henne.

När man har lyckats hitta en av dessa lösningar har spelaren tillräckligt mycket med vikt för att mosa svampens rot.

Teknisk fakta:

  • Programmeringsmässigt är det bara att inte implementera att vind påverkar objektet (tärningen).
  • Det är också nödvändigt att ha minst två rutor, som ger olika vindstyrkor men blåser åt samma håll.
  • Den kraftiga blåsten ska vara närmast den delen man ska hoppa ner på roten (vilket följer logiken att fönstret är åt det hållet). Anledningen till detta är att man ska kunna placera Irta utan att hon faller av stugan när hon befinner i den svaga vinden.
  • Dock ska den svaga vinden kunna blåsa ner Nadezhda.
  • Roten vara en switch som helt enkelt känner av vikt.


Noteringar
De gröna rutorna indikerar böcker som är staplade på varandra som utgör en trappa, där man kommer upp på ett högre plan och för att sedan hoppa ner på vågen.
Föregående pussel ska se till att man inte har några andra föremål med sig innan spelaren börjar med detta pussel. Annars finns det risk för fusk! Alternativt kan man ha hittat en eller två tärningar i det föregående pusslet.[/
Hogge
Hogge
Admin

Posts : 121
Join date : 2009-03-10
Age : 31

View user profile http://babushka.forumotion.net

Back to top Go down

Hissar som Dissar + Irtas Puzzle (med illustrationer)

Post  Tantan on Mon May 04, 2009 12:56 pm

Toy-junk Tower

Del 1: Hissar som Dissar

Då man väl fått den tredje Babushkan stöter man på ett torn av leksaker och skräp. Man märker att tornet har flera olika våningar och hissar. Hissarna aktiveras av knappar. Eftersom att hissarna inte tål så mycket vikt får de två mindre Babushkorna åka hiss medan den tyngre får vara kvar (Irena). På andra våningen finns en hiss till och ytterligare en knapp. Den andra hissen har ingen viktbegränsning. Ännu en Babushka får lämnas kvar. Längst uppe finns ännu en hiss, denna går ner istället för uppåt. Knappen som aktiverar denna hiss har istället en viktbegränsning. Hissen går ner till marken, och kan hämta upp den tyngre Babushkan. Den andra Babushkan, som är fast på mellanvåningen kan då hoppa ner till marken och själv bli hämtad. Där uppe finns en studsmatta. Milenka måste hoppa i denna för att komma längst upp i tornet, där det finns en knapp som öppnar en dörr som tar en vidare till nästa del av pusslet.

Del 2: Hollow Breeze

Irtas pussel kommer att befinna högst upp på Leksakstornet, där pusslet kommer att utspela sig i ett avgränsat område som är i ett ”hål”/nedsjunkning. Tänk er ett utrymme på ett lägre plan, precis som om någon har tagit bort en stor låda högst upp på tornet.

Irta kommer att befinna sig där, men ståendes på en liten mindre rektangulär (och vertikalt flippad) låda i detta utrymme. Vilket innebär att spelaren inte kan nå Irta när man först hoppar ner i området.

Vid sidan finns det ytterligare en låda, med en knapp som aktiverar en fläkt som befinner sig bakom. Vid den lådan blåser en svag bris som har letat sig igenom en springa av alla leksaker och bråte i Leksakstornet, och denna bris kan endast påverka Milenkas vikt. När Milenka lyckas komma upp och aktivera fläkten, kommer alltså vinden blåsa ner Irta så hon kan förena sig med de andra. Nu måste de bara ta sig upp igen.

För att göra detta måste de plocka upp tärningen vid sidan av Irtas låda, därefter ställa Milenka, Nadezhda, Irena och tärningen på vågen för att hissa upp Irta till hissknappen.

Då hissknappen aktiveras åker hissen ner, vilket möjliggör att de tre andra Babushkorna kan hoppa upp på hissen. När Irta släpper knappen åker hissen uppåt igen, och de tre kan ta sig mot utgången.

Vid sidan av hissknappen finns några böcker staplade på varandra som utgör en trappa, vilket gör att Irta också kan ta sig upp och förena sig med de andra. Sedan kan deras äventyr fortsätta.
Tantan
Tantan

Posts : 56
Join date : 2009-03-11
Age : 30

View user profile http://eldvatten.blogg.se

Back to top Go down

Re: Vinden

Post  Roy on Wed May 06, 2009 11:40 am

Vet inte om det är rätt att skriva här men dörrar, knappar och hissar är klara nu. Hissar och dörrar får dock dela på knappens modell tills vidare. Eftersom det inte finns några direkta förslag på hur hissar (förutom att de ska ha ett snöre, NEJ tack) och knappar så är de just nu bara kuber i olika format. De uppfyller dock sin funktion och ni kan bygga era pussel med dem så länge. Beroende på hur det ser ut i spelet så kan man ju ändra modellerna sedan till något mer passande om det skulle vara så.

Ha så kul och bygg banan nu :)

Roy

Posts : 51
Join date : 2009-03-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Vinden

Post  louisestigell on Wed May 06, 2009 2:18 pm

Yaaay, nice. =)

Vad gäller knappar och hissar så kan de vara mycket enkla. Jag har inga preferenser i frågan, knappar kan vara enfärgade och fyrkantiga och hissar bara en plattform med något mönster eller nåt på. (Och nej, jag tycker absolut inte att de ska ha snören. Massa onödigt arbete som säkert ändå bara kommer se stökigt ut.)
louisestigell
louisestigell

Posts : 126
Join date : 2009-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Vinden

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum